Zoekformulier

DNA-test voor kleur haar en ogen beschikbaar

Oogkleur en haarkleur van een onbekend persoon kunnen nu op basis van DNA worden voorspeld. Dit kan nuttige aanwijzingen opleveren voor politieonderzoek. Wetenschappers van het Erasmus MC hebben in samenwerking met Poolse en Griekse collega’s het eerste DNA testsysteem ontwikkeld dat de haarkleur kan voorspellen en tegelijkertijd ook de oogkleur.

Eerder ontwikkelden de onderzoekers een testsysteem voor het voorspellen van oogkleur op basis van DNA en onlangs toonden zij aan dat ook haarkleur voorspelbaar is met DNA. Het voorspellen van die uiterlijke kenmerken met DNA kan nuttige aanwijzingen opleveren voor politieonderzoek als er nog geen verdachten zijn.

Zo kan de politie zich concentreren op een groep met het meest waarschijnlijke uiterlijk, in plaats van op de veel grotere groep van alle mogelijke verdachten. Naar verwachting zal dit testsysteem nieuwe aanwijzingen opleveren in cold cases en bij het identificeren van vermiste personen.

Zeer gevoelig
Het nieuwe testsysteem bevat de 24 DNA-markers die momenteel het beste in staat zijn de kleur van het haar en de ogen te voorspellen. De test komt tegemoet aan de uitdagingen van forensische DNA-analyse, zoals kleine hoeveelheden materiaal. Het testsysteem is zeer gevoelig en zal bij DNA-hoeveelheden, die zelfs lager zijn dan normaal gebruikt wordt voor forensische DNA profilering, volledige resultaten produceren, zegt Manfred Kayser.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Forensic Science International: Genetics.

Datum: 21 augustus 2012

Bron: Gezondheidsnet

Lees meer artikelen