Zoekformulier

Senioren hebben even vaak ADHD als kinderen

ADHD wordt vaak gezien als 'kinderziekte'. Toch kampen ook volwassenen met deze gedragsstoornis. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat ADHD bijna net zo vaak bij 60-plussers voorkomt als bij kinderen.

Zo’n 2 tot 5 procent van de scholieren heeft waarschijnlijk ADHD. Ze kunnen moeilijk stil zitten en hebben last van concentratieproblemen en rusteloosheid. De symptomen verminderen vaak bij het ouder worden. Ongeveer een derde groeit over de ADHD heen voordat ze tieners zijn.

Senioren
De onderzoekers gebruikten data uit de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA). Door middel van een vragenlijst werd bij 1494 deelnemers van 60 tot 94 jaar onderzocht of zij ADHD hadden. 231 mensen werden geïnterviewd. Vragen waren bijvoorbeeld of ze het moeilijk vonden om een film helemaal af te kijken en of ze makkelijk afgeleid zijn door hun eigen gedachten.

Diagnose
Bij 2,8 procent van de senioren werd de diagnose ADHD gesteld. De jongere senioren (60-70 jaar) gaven vaker aan last te hebben van de symptomen dan de ouderen van 71 tot 94 jaar.

Wellicht wordt de hyperactiviteit in de loop der jaren minder, maar het is ook mogelijk dat het onderzoek ADHD bij ouderen minder goed opmerkt. Waarschijnlijk hebben veel volwassenen in hun schooltijd al last gehad van hyperactiviteit, maar is de diagnose ADHD destijds niet gesteld omdat er toen nog weinig over bekend was.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het British Journal of Psychiatry.

Datum: 10 augustus 2012

Bron: Gezondheidsnet

Lees meer artikelen