Zoekformulier

PSA-test voorkomt uitzaaiing

De PSA-waarde staat met enige regelmaat ter discussie. Zonder PSA-test zouden er echter drie keer zo veel mannen al vergevorderde prostaatkanker hebben op het moment van diagnose. Dat blijkt uit een analyse van de University of Rochester.

Ze beschrijven de resultaten van hun studie in CANCER, het tijdschrift van de American Cancer Society. Het onderzoek suggereert dat het testen van PSA en vroege ontdekking in de Verenigde Staten jaarlijks bij 17.000 mannen kan voorkomen dat de prostaatkanker al vergevorderd is bij diagnose.

Kankerregistratie
Onderzoeker Edward Messing bestudeerde gegevens van de periode 1983-1985 (voor de PSA-test) en de periode 2006-2008. De informatie was afkomstig van de grootste landelijke kankerregistraties en de onderzoekers keken vooral naar patiënten waarvan de kanker al was uitgezaaid naar andere delen van het lichaam op het moment van de diagnose. Deze gevallen zijn vaak ongeneeslijk. In het jaar 2008 vonden de onderzoekers 8.000 gevallen van uitgezaaide prostaatkanker. Met behulp van een rekenmodel gebaseerd op de cijfers uit de jaren tachtig, schatten zij dat dit aantal ongeveer 25.000 zou zijn zonder de screening op PSA. Dit is ongeveer drie keer zo veel.

Vergevorderd
"Onze bevindingen zijn zeer belangrijk in het licht van de controversie rondom PSA-testen", aldus Messing. "Hoewel er ook nadelen zijn verbonden aan de test, en veel verschillende factoren van invloed zijn op de ontwikkeling van de ziekte, laten de resultaten duidelijk zien dat zonder PSA-screening meer mannen vergevorderde prostaatkanker zouden hebben."

Datum: 31 juli 2012

Bron: Gezondheidsnet

Lees meer artikelen