Zoekformulier

3D-echo hart verbetert diagnose

3D-echo's van het hart geven meer informatie over de hartspierfunctie en kunnen goed voorspellen of een patiënt met chronisch hartfalen baat zal hebben bij een speciaal soort pacemaker. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Sebastiaan Kleijn bij VU medisch centrum.

De driedimensionale echografie voor het hart is in de laatste decennia sterk ontwikkeld. Kleijn onderzocht de nieuwste beeldvormende technieken en keek naar de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van deze beelden. De technieken dragen in belangrijke mate bij aan het bepalen van de grootte en functie van het hart.

Betrouwbaar
Het onderzoek van Kleijn laat zien dat driedimensionale echografie van het hart betrouwbaar en nauwkeurig is. Daarnaast geeft driedimensionale echografische bepaling van hartspierverkorting meer betrouwbare informatie over de globale én regionale hartspierfunctie.

Kleijn toont ook aan dat driedimensionale echografie met speciale metingen van het hart goed kan voorspellen of een patiënt met chronisch hartfalen baat zal hebben bij een speciaal soort pacemaker. Met deze pacemaker zou de patiënt niet alleen langer kunnen leven maar ook een betere kwaliteit van leven hebben.

Datum: 2 juli 2012

Bron: Gezondheidsnet

Lees meer artikelen