Zoekformulier

Meer tekenbeten gemeld dan verwacht

In de afgelopen drie maanden zijn er ruim 2000 tekenbeten gemeld op www.tekenradar.nl. Bovendien stuurden 600 mensen een teek op om deze te laten onderzoeken op de aanwezigheid van de Borrelia bacterie. Deze kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Op 28 maart startten de Wageningen University en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de website www.tekenradar.nl.

Iedereen met een tekenbeet werd opgeroepen deze te melden en de teek op te sturen naar het RIVM. Je kunt ook het verschijnen van een rode ringvormige uitslag rond de plaats van de tekenbeet doorgeven.

Meldingen
In de eerste drie maanden zijn al ruim 2000 tekenbeten gemeld en meer dan 600 teken opgestuurd. Dit aantal overtreft de verwachtingen. De helft van de tekenbeten is opgelopen in het bos. Opvallend is dat zo’n 40 procent van de tekenbeten is opgelopen in de tuin.

De meeste tekenbeten werden gemeld in Gelderland, Noord-Holland en Brabant. Vanuit Flevoland, Zeeland en Groningen werden de minste tekenbeten gemeld.

Onderzoek
Mensen die een teek opgestuurd hebben ontvangen gedurende anderhalf jaar elke drie maanden een online vragenlijst. De eerste drie maandelijkse vragenlijsten zijn deze week verstuurd. Op basis van de antwoorden hoopt het RIVM antwoord te krijgen op de vraag wat de gevolgen van een tekenbeet zijn voor mensen en hoe vaak besmette teken de ziekte van Lyme kunnen overdragen. Dat leidt uiteindelijk tot meer inzicht in de ziekte van Lyme en beter medisch advies aan mensen na een tekenbeet.

Als de vragenlijsten worden ingevuld dan onderzoekt het RIVM binnen acht maanden de opgestuurde teek op de aanwezigheid van de Borrelia bacterie.

Datum: 2 juli 2012

Bron: Gezondheidsnet

Lees meer artikelen