Zoekformulier

Aspirine helpt niet bij herseninfarct

Patiënten met een herseninfarct zijn er niet bij gebaat als ze meteen aspirine toegediend krijgen. Dat blijkt uit een Nederlandse studie waarvan de resultaten donderdag zijn verschenen in de online uitgave van medisch vakblad The Lancet, meldt het Academisch Medisch Centrum (AMC).

Patiënten met een hartinfarct, waarbij een van de kransslagaderen verstopt is geraakt, krijgen behalve stolseloplossende medicijnen ook meteen aspirine toegediend. Daarbij is het bewezen dat aspirine voorkomt dat het bloedvat opnieuw dicht gaat zitten. Of dit bij patiënten met een herseninfarct, die nu pas na 24 uur aspirine toegediend krijgen, ook zo werkt, was tot nog toe onduidelijk.

Onderzoek
Aan het onderzoek deden 37 ziekenhuizen mee met in totaal 650 patiënten. Patiënten die tijdens de studie naast de stolseloplossers ook direct aspirine kregen, bleken echter na drie maanden niet beter hersteld dan degenen die alleen de stolseloplossers werd toegediend. Bovendien leverde het gebruik van aspirine zelfs iets meer bloedingen op als bijwerking van de behandeling.

Datum: 28 juni 2012

Bron: Novum

Lees meer artikelen