Zoekformulier

Primeur met grotere hartklep in UMC Utrecht

Het UMC Utrecht is het eerste ziekenhuis in Nederland waar het voor patiënten mogelijk is een grotere maat hartklep te krijgen. Vooral oudere patiënten met hartproblemen hebben hier baat bij. Zonder ingrijpende operatie kunnen zij toch een nieuwe hartklep krijgen.

Patiënten met slechtwerkende hartkleppen hebben een slechte conditie en een kortere levensverwachting. Het implanteren van kunsthartkleppen via een operatie is echter niet bij alle patiënten mogelijk, omdat het een zware ingreep is.

Kunsthartklep
Bij patiënten van tachtig jaar en ouder brengen artsen daarom via bloedvaten in de lies een kunsthartklep in. Het nadeel hiervan is dat de bloedvaten beschadigd kunnen worden en dat de klep heel klein opgevouwen moet worden. De kunsthartkleppen die het UMC Utrecht hiervoor tot op heden gebruikt zijn voor ongeveer een kwart van deze patiënten te klein. Deze passen niet goed in het hart. Sinds kort gebruiken ze daar de nieuwe grotere kunsthartklep voor.

De klep is met 29 millimeter doorsnede groot genoeg voor alle oudere patiënten, maar kan toch via de lies ingebracht worden.

Datum: 22 juni 2012

Bron: Gezondheidsnet

Lees meer artikelen