Zoekformulier

Onbegrip voor kinderen met diabetes type 1

Er is te weinig begrip voor kinderen met diabetes en hun omgeving. Kinderen met diabetes krijgen nog vaak te horen dat het hun eigen schuld is dat ze deze ziekte hebben. Volkomen onterecht stelt het Diabetes Fonds.

Het Diabetes Fonds start dan ook vandaag met een campagne om deze vooroordelen weg te nemen. Diabetes is naast astma de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Naar schatting zijn er 6.000 kinderen van 0 tot 18 jaar met diabetes in Nederland. Maar liefst 98 procent van deze kinderen lijdt aan diabetes type 1. Vaak wordt deze vorm van diabetes nog verward met diabetes type 2.

Onwetendheid
"Veel onbegrip komt voort uit onwetendheid over het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2. Kinderen en tieners krijgen vaak dingen te horen als 'je hebt vast te veel gesnoept', 'hoe kan jij diabetes hebben, je bent toch helemaal niet dik?' of 'eigen schuld, dikke bult.'", aldus Hanneke Dessing, waarnemend directeur Diabetes Fonds.

Ook wordt de ziekte door veel mensen onderschat. Dessing: "Veel mensen weten niet dat deze kinderen dagelijks insuline spuiten, vaak het eten moeten afwegen, koolhydraten berekenen, regelmatig in de nacht extra moeten prikken; kortom samen met hun ouders hard moeten werken om diabetes onder controle te houden."

Datum: 15 mei 2012

Bron: www.gezondheidsnet.nl

Lees meer artikelen