Zoekformulier

Prostaatkankerbehandeling met minder bijwerkingen

Een nieuwe techniek om prostaatkanker in een vroeg stadium te behandelen, heeft minder bijwerkingen dan bestaande therapieën. Dat stellen onderzoekers van het University College Hospital in Londen.

De standaard behandeling van prostaatkanker bestaat uit een operatie of radiotherapie die de hele prostaatklier behandelt. De kans op schade aan het omliggende weefsel is hierdoor groter en bijwerkingen als incontinentie en impotentie liggen op de loer.

Verhitten
De nieuwe techniek betreft HIFU-radiogolven (high-intensity focused ultrasound). Deze golven zijn gericht op kleine stukjes kankercellen op de prostaat. De golven verhitten de cellen en veroorzaken weinig tot geen schade aan de omliggende zenuwen en spieren.

Veelbelovend
Volgens hoofdonderzoeker Hashim Ahmed zijn de resultaten 12 maanden na de behandeling veelbelovend. "Gerichte behandeling kan schade voorkomen. Uit ons onderzoek blijkt dat 9 op de 10 mannen na de behandeling geen last hadden van impotentie. Daarbij was bij geen enkele man sprake van incontinentie."

De behandeling met HIFU-radiogolven biedt veel mogelijkheden voor de toekomst. Vervolgonderzoek is echter noodzakelijk. Deze studie betrof slechts 41 mannen en ook de effecten op de lange termijn zijn nog onduidelijk.

Een soortgelijke gerichte behandeling is ook in het UMC Utrecht onderzocht.

Datum: 17 april 2012

Bron: www.gezondheidsnet.nl

Lees meer artikelen