Zoekformulier

Aantal borstkankerdoden kan omlaag

Het aantal vrouwen dat jaarlijks overlijdt aan borstkanker kan verder omlaag. Ze moeten daarvoor al op jongere leeftijd deelnemen aan het bevolkingsonderzoek en tussen de 40 en 49 jaar vaker worden gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek van Rianne de Gelder van het Erasmus MC, waarop zij woensdag promoveert.

In Nederland doen jaarlijks ongeveer negenhonderdduizend vrouwen tussen de 50 en 75 jaar mee aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Dit onderzoek voorkomt jaarlijks dat 750 vrouwen overlijden aan de ziekte. Volgens De Gelder kan één extra screeningsronde op 48-jarige leeftijd nog eens veertig vrouwen per jaar het leven redden.

Jonger
Onderzoek onder jonge vrouwen is volgens haar wel minder effectief dan onder vrouwen tussen de 50 en 75 jaar, omdat borstkanker op jongere leeftijd minder vaak voorkomt en het moeilijker is afwijkingen vroeg vast te stellen.

Bij verlaging van de leeftijd is het belangrijk verder onderzoek te doen naar eventuele nadelige effecten, aldus De Gelder. Onder jongere vrouwen laat het onderzoek vaker een afwijking zien, terwijl het niet om kanker gaat. Dit kan leiden tot meer ongerustheid.

Effecten
Ook straling is in de leeftijdsgroep van 40 tot 45 jaar een risicofactor. Deze effecten moeten allemaal worden meegewogen voordat besloten kan worden vrouwen eerder te gaan uitnodigen.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in westerse landen. Ongeveer een op de zeven ontwikkelt borstkanker en een op de drie van deze vrouwen overlijdt hieraan.

Datum: 3 april 2012

Bron: Novum

Lees meer artikelen