Zoekformulier

Botox helpt bij blaasproblemen

Botox lijkt een oplossing te zijn voor vrouwen met een zwakke blaas. De helft van de vrouwen was weer continent na zes weken. Bij een op acht vrouwen raakte de blaasspier echter verlamd. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift European Urology.

Het onderzoek is uitgevoerd in acht uro-gynaecologie centra in de Groot Brittannië. Een totaal van 240 vrouwen nam deel aan het onderzoek. De helft kreeg een placebobehandeling. Bij de anderen werd botox direct in de blaaswand gespoten.

Verlamming
De botox verminderde de klachten. Gemiddeld nam het aantal toiletbezoeken bij de vrouwen af van acht naar drie. Na zes weken, was de helft van de vrouwen continent, na een half jaar nog een derde.

Er waren echter ook bijwerkingen. Een op de acht vrouwen moest na de behandeling tijdelijk een katheter gebruiken, omdat de blaasspier verlamd was.

Hoofdonderzoek Douglas Tincello van de University of Leicester is enthousiast over de resultaten. "De patiënten waren heel blij met de behandeling, ondanks de kans op het gebruik van een katheter. De botox werkt zoveel beter dan de geneesmiddelen die er zijn en training van de blaas."

Datum: 13 maart 2012

Bron: www.gezondheidsnet.nl

Lees meer artikelen