Zoekformulier

Schippers wil geen striktere eisen bij bevalling

De Tweede Kamer sputtert nog, maar minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil de ziekenhuizen niet verplichten om dag en nacht specialistische verloskundige zorg paraat te hebben.

In debat met de Kamer benadrukte Schippers woensdag dat daar simpelweg te weinig gynaecologen voor zijn. ''Ik kan wel zeggen dat iets moet, maar als ik de gynaecologen niet heb, dan houdt het op’’, reageerde de bewindsvrouw op aanhoudende vragen uit de Kamer om de adviezen van de stuurgroep om babysterfte terug te dringen wel onverkort uit te voeren.

Babysterfte
Nederland bleek in 2008 vlak voor, tijdens en kort na de geboorte de zo ongeveer de hoogste babysterfte in Europa te hebben. Om de babysterfte te verminderen, adviseerden deskundigen dat een bevallende vrouw uiterlijk een kwartier na aankomst moet worden geholpen, dat ziekenhuizen de hele week, 24 uur per dag, een gespecialiseerd gynaecoloog beschikbaar moeten hebben en dat verloskundigen en gynaecologen beter moeten samenwerken. Schippers omarmde die voorstellen, maar vindt na nadere bestudering de gevolgen te groot om ze voor alle ziekenhuizen in te voeren.

Verbeterd
Ze wijst erop dat er al veel is verbeterd. In 2011 was de babysterfte volgens een rapportage met 40 procent afgenomen. En: ''We gaan niet op onze lauweren rusten om over 5 jaar nog eens te kijken of het wel kan. Er gebeurt van alles, we verbeteren de zorg.’’ Volgens de bewindsvrouw heeft nu een kwart van alle ziekenhuizen 24 uurszorg rond de bevalling. Zij wil dat de rest niet opleggen, want ziekenhuizen die niet aan de norm voldoen moeten sluiten en dat vooruitzicht baart Schippers zorgen.

''Daar waar het kan, bijvoorbeeld in de Randstad, moet je het doen. Maar we hebben het ook over de bereikbaarheid van ziekenhuizen op het platteland. Plannen maken is goed, maar als je weet dat je ze de komende 10 jaar niet kunt bereiken ben je onrealistisch bezig."

Datum: 7 maart 2012

Bron: ANP

Lees meer artikelen