Zoekformulier

Eerste medicijn op microchip succesvol in mens getest

De eerste draadloos bestuurbare microchip die dagelijks een dosis medicijnen tegen botontkalking afgeeft, is succesvol getest in mensen. 

De resultaten van de test zijn vandaag gepubliceerd in Science Translational Medicine door onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en MicroCHIPS Inc.
Normaal gesproken moeten patiënten zichzelf dagelijks een injectie geven met het medicijn tegen osteoporose. Omdat dit voor de meeste mensen belastend is, of omdat ze het vergeten, zou een chip een goede oplossing zijn.
Botvorming
In dit onderzoek werden chips met twintig doses van het middel onder lokale verdoving geïmplanteerd, tijdens een operatie van een half uur. Dit gebeurde bij zeven patiënten tussen de 65 en 70 jaar. Zij droegen de chip vier maanden lang.
Na een jaar bepaalden de onderzoekers de hoeveelheid botvorming bij de patiënten. Deze bleek gelijk aan degenen die zich dagelijks moeten injecteren met hetzelfde medicijn.
Speldenprik
In de chip werd elke dosis van het medicijn apart verpakt in een ruimte ter grootte van een speldenprik en bedekt met een dun laagje platina en titanium. Deze metalen smelten als er een kleine elektrische stroom gaat lopen, waardoor het medicijn vrij komt.
Omdat de chips programmeerbaar zijn, kan de afgifte van elke dosis vantevoren worden geprogrammeerd of van een afstand via radiogolven worden bepaald.
Afstand
De geteste microchips werken alleen op een afstand van een paar centimeter, maar onderzoekers zijn van plan om die afstand te vergroten. Ook werkt het bij MIT opgerichte bedrijf MicroCHIPS aan versies die honderden doses van een medicijn kunnen dragen.
De programmeerbare chips zouden de behandeling van veel ziektes kunnen veranderen, zoals kanker en MS. “Patiënten met chronische ziekten, met behoefte aan regelmatige pijnbestrijding of andere aandoeningen waarvoor vaak een injectie nodig is, zouden profijt van deze technologie kunnen hebben”, zegt Robert Farra, manager van het bedrijf dat de chips maakte.
Datum: 17 februari 2012
Bron: NU.nl

Lees meer artikelen