Zoekformulier

Nieuwe diabetesgenen ontdekt

Een internationaal team van onderzoekers heeft weer vier nieuwe genen ontdekt die de kans op diabetes type 2 vergroten. Het UMC Utrecht werkte mee aan het onderzoek.

Het onderzoek omvat gegevens van 17.000 diabetespatiënten en 70.000 gezonde proefpersonen. Het is daarmee het grootste genetische onderzoek naar diabetes tot nu toe.

De onderzoekers vonden vier nieuwe genen die een rol spelen bij het ontstaan van diabetes. Twee van deze genen zijn betrokken bij de energiehuishouding van het lichaam. Het onderzoek combineerde genetische gegevens van uiteenlopende bevolkingsgroepen.

Etniciteit
"De resultaten laten zien dat een complexe ziekte als diabetes beïnvloed wordt door een groot aantal factoren", stelt geneticus Paul de Bakker. "Bovendien geeft deze studie aan hoe groot de genetische overeenkomst eigenlijk is tussen mensen van verschillende etniciteit. In verschillende populaties vinden we dezelfde genen die het risico op diabetes beïnvloeden."

In 2007 hadden ruim 740.000 mensen diabetes mellitus. Jaarlijks komen daar ongeveer 70.000 mensen bij. Zo’n 90 procent daarvan heeft diabetes type 2.

Alle bekende genetische risicofactoren samen kunnen nu ongeveer 10 procent van de gevallen van diabetes type 2 verklaren. Het opsporen van diabetesgenen kan aanknopingspunten opleveren voor nieuwe medicijnen. De resultaten verschijnen in het tijdschrift American Journal of Human Genetics.

Datum: 10 februari 2012

Bron: www.gezondheidsnet.nl

Lees meer artikelen