Zoekformulier

Donororganen gaan vaak nodeloos verloren

Veel potentiële donororganen gaan nodeloos 'verloren' omdat vaak niet bekend is of overledenen hun organen na overlijden daarvoor beschikbaar willen stellen. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van de Universiteit Utrecht in opdracht van de Nederlandse Transplantatiestichting.

Meer dan de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder staat volgens de onderzoekers niet geregistreerd in het donorregister. In dat geval beslissen nabestaanden bij overlijden over al dan niet doneren.

Om er zeker van te zijn niet tegen de wens van de overledenen in te handelen, wordt orgaandonatie in ruim twee derde van de gevallen geweigerd.

Zekerheid
''Vaak kiezen nabestaanden er voor de zekerheid voor om orgaandonatie niet toe te staan, veelal omdat ze de wens van de overledene niet weten", aldus onderzoekster Loes Smeijers van Universiteit Utrecht.

''Staan nabestaanden geen orgaandonatie toe terwijl de overledene dit misschien wel had gewild, vinden ze dit vervelend. Andersom vinden ze het verschrikkelijk. Dat is vaak de redenatie."

Nier
In Nederland staan volgens de onderzoekster momenteel 1300 mensen op de wachtlijst voor een orgaan, 800 daarvan wachten op een nier. ''Het is jammer dat potentieel goede organen vaak verloren gaan omdat niet bekend is of de overledene al dan niet orgaandonatie had gewild", aldus Smeijers. '

'Mensen moeten worden aangespoord een weldoordachte keuze te maken."

Datum: 26 januari 2012

Bron: ANP

Lees meer artikelen