Zoekformulier

Vervanging omstreden borstimplantaat niet vergoed

Ziekenhuizen hoeven de vervanging van de omstreden PIP-borstimplantaten niet voor hun rekening te nemen. Ook zorgverzekeraars vergoeden geen nieuw implantaat, maar alleen de verwijdering van de PIP-implantaten.

Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid dinsdag aan de Tweede Kamer. Ze schat dat eind 2010 nog ongeveer duizend vrouwen met de implantaten rondliepen.
Eind vorig jaar kwam in het nieuws dat borstimplantaten van de merken PIP- of M-Implants een hogere kans op scheuren en lekken geven. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen adviseerden vrouwen daarop de implantaten te laten verwijderen.
Schippers merkt op dat ziekenhuizen er ten tijde van de implantatie vanuit mochten gaan dat de implantaten deugdelijk waren. Vergoeding van de verwijderingskosten vindt ze dan ook niet nodig.
Zorgverzekering
Volgens de zorgverzekeringswet kunnen vrouwen bij wie na een gehele of gedeeltelijke borstamputatie een PIP-borstimplantaat is geplaatst, de verwijdering en vervanging echter wel vergoed krijgen door de zorgverzekeraar.
Voor de andere vrouwen geldt dat ze de verwijdering van het PIP-implantaat vergoed krijgen uit de basisverzekering, maar een nieuw implantaat voor eigen rekening komt.
De minister kon overigens niet met zekerheid zeggen dat alle vrouwen met PIP-implantaten op de hoogte zijn gesteld van de bevindingen van de IGZ. Een aantal klinieken is sinds de implantaties failliet gegaan, waarbij gegevens verloren gingen. Ook adreswijzigingen bemoeilijken de communicatie.
Catharina Ziekenhuis
Eerder werd al bekend dat alle 54 patiënten die in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven borstimplantaten kregen van het merk PIP nieuwe, vervangende borstprothesen krijgen.
Datum: 18 januari 2012
Bron: www.nu.nl

Lees meer artikelen