Zoekformulier

Prozac verhoogt risico op longziekte baby

Vrouwen die tijdens de zwangerschap bepaalde antidepressiva gebruiken, krijgen vaker een baby met een ernstige longafwijking. Dit blijkt uit onderzoek van het Deense Karolinska Institute.

De onderzoekers analyseerden gegevens van 1,6 miljoen geboortes in Scandinavië tussen 1996 en 2007. Als de baby’s 33 weken oud waren, werd gekeken of ze pulmonale arteriële hypertensie hadden.
Bij deze aandoening is de bloeddruk in de longen te hoog, wat tot ademhalingsmoeilijkheden en benauwdheid leidt. Het is een zeldzame, maar levensbedreigende ziekte die normaal bij 1 à 2 op de 1000 baby’s voorkomt.
Hoger risico
Van de onderzochte moeders gebruikten ruim 11.000 selectieve serotonine-heropname-remmers (SSRI’s), zoals het antidepressivum Prozac. Meer dan 17.000 zwangeren slikten dergelijke antidepressiva aan het begin van de zwangerschap.
Bij deze laatste groep werden 33 baby’s geboren met de longaandoening, oftewel 3 op de 1000. Dat is bijna twee keer zoveel als bij moeders die geen SSRI’s gebruikten.
Stoppen met antidepressiva
Hoewel het risico op pulmonale arteriële hypertensie nog steeds klein is, adviseren de onderzoekers zwangere vrouwen toch om uit te kijken met het gebruik van SSRI’s.
Op eigen initiatief stoppen met het gebruik van antidepressiva is echter niet verstandig, doe dat alleen in overleg met een arts.
Datum: 13 januari 2012
Bron: www.gezondheidsnet.nl

Lees meer artikelen