Zoekformulier

Botox beïnvloedt meerdere spieren

Botox heeft niet alleen effect op de spier waarin het gespoten wordt. Dat concluderen onderzoekers van het Massachusetts General Hospital in Boston.

Botulinum neurotoxine type A is vooral bekend om zijn toepassing in de plastische chirurgie, maar het wordt ook gebruikt om neuromusculaire aandoeningen te behandelen.
Door de signalen tussen de zenuwen en spieren te onderbreken zorgt botox voor een tijdelijke verlamming van de spier.
Dit kunnen gezichtsspieren zijn die rimpels veroorzaken, maar ook spastische spieren bij patiënten met een hersenverlamming.
Verlamming
Het onderzoeksteam uit Boston heeft nu ontdekt dat het effect van botox ook optreedt in spieren die niet geïnjecteerd zijn. Zij injecteerden botox in de scheenbeenspier van ratten.
Zoals verwacht was deze spier vier dagen na de injectie volledig verlamd. De scheenbeenspier in het andere achterbeen van de ratten vertoonde echter ook verlammingsverschijnselen. De spier reageerde beduidend trager op stimulatie.
Operatie
Na 16 dagen functioneerde de geïnjecteerde spier nog steeds verminderd, maar ook de niet geïnjecteerde scheenbeenspier vertoonde, zij het in mindere mate, nog een tragere reactie. Botox veroorzaakt dus ook een aanhoudend effect in spieren die op afstand liggen.
Volgens de onderzoekers is het van belang om rekening te houden met dit effect. Als iemand recentelijk met botox is behandeld is het bijvoorbeeld van belang om dit bij de anesthesist te melden voordat je een operatie ondergaat.
Datum: 9 januari 2012
Bron: www.gezondheidsnet.nl
 

Lees meer artikelen