Zoekformulier

Hartfalen als oorzaak voor diabetes

Hartfalen en diabetes gaan vaak samen. Onderzoekers van de Japanse Chiba University lijken de boosdoener binnen deze relatie gevonden te hebben. Daarmee hebben ze misschien zelfs een manier in handen om het metabool syndroom te doorbreken.

"Onze resultaten verklaren waarom hartfalen vaak voorkomt bij diabetespatiënten en waarom patiënten met hartfalen vaak te maken hebben met een insulineresistentie.", vertelt onderzoeker Tohru Minamino. "Ook geeft het meer inzicht in waarom de behandeling van insulineresistentie de prognose van de patiënt met hartfalen verbetert."
Stressreactie
Het is een domino effect. De stress van het hartfalen activeert het sympathische zenuwstelsel. Deze stressreactie activeert het celverouderingssignaal p53 wat uiteindelijk weer leidt tot ontstekingen in vetweefsel, insulineresistentie en een verslechterde hartfunctie.
Kanker
P53 is vooral bekend om zijn betrokkenheid bij het ontstaan van kanker. Minamino: "P53 beschermt tegen celveroudering. Een constante activatie kan echter leiden tot ontstekingen, kanker en andere ouderdomsziekten."
Volgens Minamino zou een ideale behandeling de ontstekingen blokkeren, zonder de ontwikkeling van kanker te bevorderen. P53 kan hier een belangrijke rol in spelen met het tegengaan van celveroudering.
Datum: 4 januari 2012
Bron: www.gezondheidsnet.nl

Lees meer artikelen