Zoekformulier

Steeds meer verslaafde ouderen

Het aantal 55-plussers dat in de verslavingszorg is beland, verdubbelde tussen 2002 en 2009. Het Europese drugscentrum EMCDDA verwacht dat in 2050 een kwart van het aantal verslaafden ouder is dan 65 jaar. Dit meldt dagblad De Pers.

De ‘traditionele junk’ wordt steeds ouder. Veel hippies die in de jaren zestig jong waren werden tien jaar later brave burgers, maar sommigen bleven de rest van hun leven drugs gebruiken.
Deze groep bestaat inmiddels uit senioren die aan het overleven zijn en al jaren bekend zijn bij de verslavingszorg.
Relatieve stijging
Relatief stijgt de groep ouderen die niet van opiaten kan afblijven het sterkst. Volgens het Trimbos Instituut ligt de gemiddelde leeftijd van ‘opiaatcliënten’ met 45 aanzienlijk hoger dan de cannabis-, xtc- en amfetaminecliënten.
Er komen weinig jonge verslaafden bij. Absoluut gezien zijn ouderen het vaakst verslaafd aan alcohol. Anders dan bij drugs zijn deze ouderen vaak niet bekend bij de verslavingszorg.
Bejaardentehuizen
In Den Haag staat al een ‘bejaardentehuis voor junks’, waar 33 mensen wonen. Rotterdam had ook een woonvoorziening voor verslaafde ouderen, maar deze werd te krap en is aan zijn eigen succes ten onder gegaan. In de toekomst zijn nieuwe instellingen voor seniore junkies onvermijdelijk.
Datum: 3 januari 2012
Bron: www.gezondheidsnet.nl

Lees meer artikelen