Zoekformulier

Kwart tieners beschadigt gehoor met mp3-speler

Een op de vier tieners loopt risico op een gehoorbeschadiging door langdurig luisteren naar hun mp3-speler. Dit blijkt uit onderzoek van de Tel Aviv University.

In het eerste deel van het onderzoek beantwoordden 289 proefpersonen van 13 tot 17 jaar vragen over het gebruik van mp3-spelers.
Er werd gevraagd hoe lang ze naar muziek luisteren via hun mp3-speler en hoe hard ze de muziek zetten. In het tweede gedeelte werd bij 74 tieners gemeten wat het volume van hun mp3-speler was in rustige en luidruchtige omstandigheden.
Regelmatig gebruik
80 procent van de tieners bleek hun mp3-speler regelmatig te gebruiken. 21 procent luistert dagelijks 1 tot 4 uur, 8 procent zelfs meer dan 4 uur achter elkaar. In combinatie met het gemeten volume, loopt een op de vier tieners hierdoor een groot risico op gehoorverlies.
Sluipend proces
Gehoorverlies als gevolg van langdurig te harde muziek beluisteren is een sluipend proces. Je merkt niet meteen dat je dover wordt. Tieners die nu continu hun mp3-spelers aan hebben staan, merken mogelijk als ze 30-40 jaar zijn dat hun gehoor achteruit gaat: veel eerder dus dan bij eerdere generaties.
Datum: 29 december 2011
Bron: www.gezondheidsnet.nl

Lees meer artikelen