Zoekformulier

Endometriose verhoogt risico darmontsteking

Vrouwen met endometriose ontwikkelen twee keer zo vaak chronische ontstekingen aan de darmen. Dit schrijven Deense onderzoekers in Gut.

Endometriose is een chronische ziekte, waarbij het weefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt, groeit op plaatsen buiten de baarmoeder.
Het komt vrij vaak voor, ongeveer een op de tien vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft ermee te maken.
Verhoogd risico
De onderzoekers bekeken de gezondheid van meer dan 37.000 vrouwen die tussen 1977 en 2007 in het ziekenhuis lagen vanwege hun endometriose.
Gedurende de periode waarin ze werden gemonitord – gemiddeld dertien jaar – ontwikkelden 320 vrouwen een chronische darmontsteking: 228 vrouwen kregen colitis ulcerosa en 92 de ziekte van Crohn. Dat is een verhoogd risico van 50 procent vergeleken met gezonde vrouwen. Bij degenen waarbij de endometriose chirurgisch was vastgesteld, was het risico 80 procent hoger.
Oorzaak
Zowel endometriose als colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn ontstekingsziektes die tijdens de vroege volwassenheid ontstaan, invloed hebben op de darmen en buikpijn veroorzaken.
Volgens de onderzoekers hebben deze aandoeningen mogelijk een gemeenschappelijke oorzaak. De behandeling tegen endometriose – langdurig gebruik van de anticonceptiepil - zou ook de oorzaak kunnen zijn voor de darmproblemen.
Datum: 20 december 2011
Bron: www.gezondheidsnet.nl

Lees meer artikelen