Zoekformulier

Marathon kan riskant zijn voor hart

Trainen voor extreme duursporten, zoals een marathon, kan het hart beschadigen. Dit schrijven onderzoekers in het European Heart Journal.

Veertig atleten die in training waren voor een zware wedstrijd, zoals een triatlon, werden voor en na de wedstrijd onderzocht.
Op MRI-scans waren bij bijna alle atleten veranderingen aan de hartspier te zien. Hun harten waren van vorm veranderd. Het rechter ventrikel was vergroot en werkte minder goed dan in de weken voorafgaan aan de werdstrijd.
Herstel
Een week na de wedstrijd waren de meesten weer hersteld. Vijf mensen hadden blijvende afwijkingen, die hartproblemen zoals hartritmestoornissen kunnen veroorzaken.
De onderzoekers benadrukken dat duursporten niet ongezond zijn. Bij de meeste atleten zorgt een combinatie van de juiste training en voldoende herstel juist voor een betere functie van de hartspier.
De gezondheidsvoordelen van beweging zijn voldoende bewezen. Omdat dit onderzoek onder een kleine groep uitgevoerd is en niet naar andere factoren gekeken is, is er nader onderzoek nodig.
Datum: 7 december 2011
Bron: www.gezondheidsnet.nl

Lees meer artikelen