Zoekformulier

Rugpijn verstoort balans

Er lijkt een direct verband te bestaan tussen rugpijn en het evenwicht. Mensen met heftigere pijnklachten wankelen ook meer. Dat blijkt uit onderzoek aan de Murdoch University.

Volgens onderzoeker en chiropractor Alex Ruhe was de relatie tussen rugpijn en een slechte balans al langer bekend, maar het is nu voor het eerst dat een lineair verband wordt aangetoond.
Hoe meer pijn, hoe slechter de balans. Maar dit geldt ook andersom: "Als de pijn door een behandeling vermindert, verbetert ook de balans weer."
Omkeerbaar
Het lijkt er op dat pijnsignalen inwerken op het zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor de controle van de spieren. Dit effect kan vrij snel omkeerbaar worden gemaakt, door de pijn te verminderen.
"Het is onwaarschijnlijk dat de pijn schade op de lange termijn veroorzaakt.", aldus Ruhe. "Minder wankelen werd al na een paar dagen pijnvermindering waargenomen."
Ruhe en zijn onderzoeksteam onderzochten 70 gezonde personen en 210 patiënten met rug- en nekklachten. Volgens Ruhe zijn de resultaten vooral van belang voor oudere mensen. "Als pijn de oorzaak is van een slechte balans en vallen, is pijnvermindering een gemakkelijke eerste stap."
Datum: 21 november 2011
Bron: www.gezondheidsnet.nl

Lees meer artikelen