Zoekformulier

Tieners sterven jonger aan hartziekten

We worden steeds ouder zeggen wetenschappers. Maar uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat de tieners van nu op een jongere leeftijd aan hartziekten zullen overlijden dan de volwassenen van nu.

Onderzoekers van de Northwestern University presenteerden de resultaten van hun onderzoek het congres van de American Heart Association in Orlando.
"We worden allemaal geboren met een ideale cardiovasculaire gezondheid.", vertelt hoofdonderzoeker Donald Lloyd-Jones. "We zien nu echter al heel veel gezondheidsverlies bij de jeugd. Hun toekomst is niet rooskleurig."
Sterfte
Het effect van de slechtere gezondheid bij tieners is al terug te zien bij de jongvolwassenen. Voor het eerst wordt er in de Verenigde Staten een toename gezien in het aantal sterftegevallen als gevolg van hart- en vaatziekten bij mensen tussen de 35 en 44.
Lloyd-Jones bestudeerden de gegevens 5.547 kinderen tussen de 12 en 19 jaar. Bij een groot deel van deze kinderen was sprake van hoge bloedsuikerlevels en overgewicht. Daarnaast hebben ze een slecht voedingspatroon en bewegen ze niet voldoende.
Ook roken komt bij veel tieners voor. "Het ontstaan van hart- en vaatziekten is een levenslang proces.", aldus Lloyd-Jones. "Datgene wat ons fataal wordt op latere leeftijd, begint zich al te vormen tijdens de tienerjaren."
Bij geen van de onderzochte kinderen was nog sprake van een ideale cardiovasculaire gezondheid. Volgens de onderzoekers een van de meest schokkende bevindingen. Die optimale gezondheid verliezen kinderen dus al op vroege leeftijd.
Datum: 17 november 2011
Bron: www.gezondheidsnet.nl
 

Lees meer artikelen