Zoekformulier

Tachtig procent zieken voelt zich eenzaam

Bijna acht op de tien zieken voelt zich vaak eenzaam. Ze zijn veel thuis en doen minder makkelijk mee aan sociale activiteiten. Dit blijkt uit onderzoek onder langdurig zieken. Langdurig zieken voelen zich meer op zichzelf aangewezen en ervaren het contact met dierbaren als een belangrijk wapen tegen eenzaamheid.

Hulp en aandacht van anderen dragen sterk bij aan hoe gelukkig de zieke zich voelt. Het is een onmisbare manier voor zieken om zich 'door de ziekte heen' te slepen.
Thuiszitten
Vrijwel alle zieken (94 procent) merken dat ze door hun ziekte minder makkelijk aan sociale activiteiten deelnemen. Samen met thuiszitten is dit de meest genoemde oorzaak dat 76 procent van de zieken zich soms eenzaam voelt.
Het sociale leven verplaatst zich vaak letterlijk naar het huis van de zieke. Voor gezelligheid is de zieke vaak sterker afhankelijk van de mensen die hen komen opzoeken.
Aandacht
Voor 84 procent van de zieken geldt dat het contact met hun omgeving waardevoller en persoonlijker is geworden. Dit komt omdat ze met levensvragen kampen, zich meer openstellen voor anderen en vaker persoonlijke zaken bespreken.
Ze waarderen kaartjes en e-mails, bezoek van vrienden en familie en gaan graag mee wandelen of uit eten.
Datum: 26 oktober 2011
Bron: www.gezondheidsnet.nl

Lees meer artikelen