Zoekformulier

Kankercel lanceert zichzelf bij uitzaaiing

Kankercellen verlaten tumoren door zichzelf af te schieten. Zo kunnen ze zich verspreiden over het lichaam. Nieuwe medicatie kan uitzaaiing mogelijk stopzetten. Dat meldt het Britse Institute of Cancer Research. Wetenschappers van het instituut publiceren hun vinding in het tijdschrift Cancer Cell.

Harde weefsel
Kankercellen kunnen het harde weefsel van gezwellen op twee manieren verlaten. Groepjes cellen vormen soms een soort spier. Zo vormen ze een drukkende beweging en lanceren ze hun kwalijke maatje.
Ook kunnen omliggende cellen een doorgang vormen. De cel baant zich dan een weg naar buiten. Dat is 'ellebogenwerk', menen de wetenschappers.
Het mechanisme is essentieel bij uitzaaiing. Als een cel eenmaal door het lichaam reist, kan hij ook op andere plaatsen tumoren vormen.
Verspreiding
"Bij beide processen gebruikt de cel een bepaalde molecuul, JAK genaamd", verklaart hoofdonderzoeker Chris Marshall. De molecuul geldt al langer als boosdoener. Op JAK gebaseerde medicatie tegen leukemie is al in de maak.
"Ons onderzoek doet vermoeden dat dergelijke middelen ook de verspreiding van kanker tegengaan. We willen hen de komende paar jaren testen. Dat onderzoek moet zekerheid geven."
Waarschijnlijk vindt 90 procent van de kankergerelateerde overlijdens plaats na uitzaaiing. Uitgezaaide kanker is lastiger te behandelen dan varianten met een enkele tumor. 'Opvolgtumoren' zijn agressiever dan nieuwkomers.
Datum: 16 augustus 2011
Bron: www.nu.nl Robin de Wever/

Lees meer artikelen