Zoekformulier

Kankerrisico veertigers stijgt snel

Overgewicht, een inactieve leefstijl en teveel alcohol zorgen dat het kankercijfer onder veertigers en vijftigers in rap tempo stijgt.  

In de laatste dertig jaar is het aantal kankerpatiënten in deze leeftijdsgroepen met maar liefst eenvijfde gestegen, zo blijkt uit Brits onderzoek.
Uit een Britse kankerstudie blijkt dat sommige tumoren die eerder bijna alleen bij senioren voorkwamen, nu veelvuldig worden gevonden bij veertigers en vijftigers. Zo is het aantal mannen met prostaatkanker verzesvoudigd, vergeleken met dertig jaar geleden.
Borstkanker
Ook het aantal borstkankerpatiënten onder veertigers en vijftigers blijkt fors toegenomen: met 60 procent de afgelopen dertig jaar. De cijfers tonen aan dat een op de acht vrouwen met de ziekte te maken krijgt.
Anders kankersoorten die meer voor lijken te komen zijn darmkanker, maagkanker en nierkanker. Ook keel- en mondkanker komen steeds vaker voor in deze leeftijdsgroep. Experts menen dat overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging en alcohol hier debet aan zijn.
Vetcellen
Onderzoek toont aan dat vetcellen bij mensen met overgewicht hormonen als insuline en oestrogeen produceren, hetgeen de groei van tumoren beïnvloedt.
Ook een teveel aan alcohol, het eten van rood vlees en een gebrek aan beweging worden gelinkt aan kanker. Longkanker is de enige soort die tegenwoordig minder voorkomt. Dit komt omdat er minder mensen roken.
Experts waarschuwen mensen hun lichaam beter in de gaten te houden, gezonder te gaan leven en deel te nemen aan bevolkingsonderzoek om zo kanker vroegtijdig op te sporen.
Overigens geven zij aan dat de verslechterde levenstijl een verhoogt kankerrisico geeft, maar dat de cijfers ook gestegen zijn omdat de methodes om de ziekte op te sporten zijn verbeterd.

Datum: 18 april 2011

Bron: www.gezondheidsnet.nl

Lees meer artikelen