Zoekformulier

Duitse taugé waarschijnlijk bron EHEC-uitbraak

Taugé en kiemen van groenten als erwten, linzen en bonen van een Nedersaksische teler zijn waarschijnlijk de bron van de uitbraak van de EHEC-bacterie die in Duitsland en Zweden al 22 levens eiste. Dat heeft het Nedersaksische ministerie van landbouw vandaag bekendgemaakt.

Het ministerie van de Duitse deelstaat waarschuwde mensen vandaag geen taugé, dat vaak in salades wordt gebruikt, meer te eten. "Taugé is de meest waarschijnlijke bron van de besmetting bevonden. Aan veel van de restaurants waar EHEC is opgedoken werd deze groente geleverd."

Het ministerie wacht nog op de definitieve uitslag van onderzoeken naar de verdachte taugé. De waarschuwing tegen het eten van tomaten, komkommers en sla blijft voorlopig van kracht. Taugé was jaren geleden ook de oorzaak van een grote EHEC-uitbraak in Japan.

De minister van Landbouw van Nedersaksen, Gert Lindemann, zei dat de meeste verdachte kiemen afkomstig zijn van het bedrijf in Uelzen dat inmiddels is gesloten. De firma zou in relatie staan met besmettingen die onder meer in Lübeck opdoken. Een deel van de verdachte producten komt volgens de autoriteiten uit het buitenland. De namen van de landen zijn niet bekendgemaakt.

Ziekenhuizen in het noorden van Duitsland kunnen met moeite het aantal patiënten aan dat besmet is met de EHEC-bacterie. De Duitse minister voor volksgezondheid Daniel Bahr noemde de situatie in de ziekenhuizen 'gespannen'. Hij voegde daaraan toe dat ziekenhuizen buiten Hamburg en Noord-Duitsland ook patiënten uit het noorden van het land zullen moeten opnemen.

Hamburg is het epicentrum van de besmetting met de EHEC-bacterie. Meer dan 1700 mensen raakten besmet, van wie 520 ernstig, en 21 patiënten zijn inmiddels bezweken. Tien andere Europese landen hebben negentig gevallen gemeld, die - op twee na - allemaal gerelateerd zijn aan bezoeken aan Noord-Duitsland.

Zaterdag waarschuwde een Italiaanse deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het veel waarschijnlijker is dat vlees de bron is van de besmettingen en niet rauwe groenten. "De ziekteverwekker is gewoonlijk in de darmen van runderen te vinden en daarmee ook in rauw vlees zoals tartaar en slecht doorbakken hamburgers'', aldus Donato Greco. Hij zei nog nooit op grote schaal zulke gevaarlijke darmbacteriën te hebben gevonden op groente of fruit.

Datum: 5 juni 2011

Bron: ANP

Lees meer artikelen