Zoekformulier

Groentesector gaat testen op EHEC-bacterie

Telers en handelaren van groente gaan hun producten steekproefsgewijs testen op de EHEC-bacterie. Dat maakte het Productschap Tuinbouw bekend. De testen zijn preventief en moeten voorkomen dat de bacterie na Duitsland en Scandinavië ook in Nederland om zich heen grijpt.

Het Productschap gaat vooral komkommers, tomaten en sla testen. Groentes moeten al aan allerlei hygiëne-eisen voldoen, maar de sector wil met deze extra test het zekere voor het onzekere nemen.
De EHEC-bacterie heeft vooral in Duitsland veel slachtoffers gemaakt en kan darmbloedingen, diarree, braken, misselijkheid, koorts, buikkrampen en nierklachten veroorzaken. Inmiddels zijn vier Duitsers aan de darmbacterie bezweken.
Komkommer
Donderdag ontdekten onderzoekers dat komkommers uit Spanje de bacterie naar Duitsland hebben gebracht. Mogelijk zijn er nog meer besmettingsbronnen.
Eén Nederlandse zieke
Vooralsnog is één Nederlands geval van EHEC-besmetting bekend. De vrouw in kwestie heeft de besmetting opgelopen in Duitsland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft artsen in Nederland gevraagd alert te zijn op verschijnselen die bij de besmetting horen, zoals bijvoorbeeld diarree. Volgens het instituut zijn er geen meldingen binnengekomen waaruit blijkt dat diarree op dit moment vaker dan gemiddeld voorkomt in Nederland.
Datum: 27 mei 2011
Bron: www.gezondheidsnet.nl
 

Lees meer artikelen