Zoekformulier

300.000 Nederlanders lopen risico op longaandoening

Kortademigheid, vaak benauwd en veel hoesten. Mensen wijten het aan het weer, aan stress of de leeftijd. Maar in veel gevallen is er meer aan de hand en lopen ze een groot risico op COPD, een ernstige chronische longaandoening. Alle Nederlanders kunnen tijdens de longweek een gratis COPD risicotest doen bij de apotheek.

Waarom ben ik zo vaak kortademig? Mijn kind ‘piept’ zo na het rennen, heeft hij nou astma? Ik weet niet zeker of ik het wel goed doe met die inhaler? 
Longweek
Van 9 tot en met 13 mei staan de longen en antwoorden op deze vragen centraal bij de apotheek. Iedereen kan langskomen met vragen over longaandoeningen en gezondheid. Met de COPD risicotest zie je in maximaal een kwartier hoe je ervoor staat. Vervolgens krijg je direct hulp en antwoord op je vragen.
Ook voor mensen die al de diagnose COPD of astma hebben, is er genoeg reden om naar de apotheek te komen. Bijvoorbeeld voor een controlegesprek. Hierbij staat het correct gebruiken van de medicijnen centraal. De inhalatietechniek wordt bekeken en waar nodig opnieuw geoefend.
Wat is COPD?
COPD is een chronische longziekte. Mensen met COPD hebben chronische ontstekingen in de longen die blijvende schade veroorzaken. Hierdoor moeten mensen met COPD vaak hoesten en zijn ze benauwd en kortademig. Bij de eenvoudigste activiteiten, zoals traplopen, werken of aankleden komen COPD-patiënten al adem tekort. COPD is ongeneeslijk.
In Nederland is van zo’n 320.000 mensen bekend dat zij COPD hebben. Nog eens 300.000 mensen hebben een zeer groot risico op COPD, zonder dat zij dit zelf weten. Veel van hen kunnen, mede dankzij het gebruik van medicijnen een zo normaal mogelijk leven blijven leiden.
Datum: 6 mei 2011
Bron: www.gezondheidsnet.nl
 
 

Lees meer artikelen