Zoekformulier

Begin met voorhoede Europese zwarte lijst

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil kijken of Nederland vast met enkele andere landen kan werken met een Europese zwarte lijst voor artsen die hun werk slecht doen. Schippers kondigde dat donderdag in de Tweede Kamer aan.

''Wij willen een zwarte lijst, maar dat geldt niet voor alle andere landen. Tot nu toe hebben we geprobeerd tot een gezamenlijke Europese zwarte lijst te komen, maar Duitsland heeft bijvoorbeeld niet eens zo'n lijst. Ik blijf het proberen, maar ik kijk ook of er een tussenweg is door met de voorhoede vast aan het werk te gaan.''
Recent ontstond onder meer ophef over een Nederlandse vaatchirurg die in Schotland aan de slag ging terwijl hij in Nederland bij twee ziekenhuizen was weggestuurd. Een neuroloog die niet meer in Nederland mocht werken, ging in Duitsland aan de slag.
Om patiënten te beschermen wil Schippers dat er een Europese lijst komt van beroepsbeoefenaren aan wie een beroepsbeperkende maatregel is opgelegd. ''Dit systeem is niet meer toereikend. We willen steeds meer weten van een arts. Na de incidenten vraag ik me af of, als er een strafrechtelijk onderzoek loopt en diegene schrijft zich uit bij het register, je dat zomaar laat gebeuren.’’
CDA en PvdA vroegen eerder opheldering over de Twentse neuroloog die ondanks de bestaande Nederlandse zwarte lijst toch in Duitsland aan het werk kon. Schippers antwoordde donderdag dat zij niet wist dat de neuroloog in Duitsland werkte en dat haar Duitse collega haar hier ook niet over heeft gebeld. Maar:
''Een goed werkgever controleert hier als hij een Nederlandse arts aanneemt of het wel goed zit. Bij ons staan alleen de mensen die mogen werken in het register. Deze man staat daar niet, dus mag hij niet als neuroloog werken’’.
Datum: 10 maart 2011
Bron: ANP

Lees meer artikelen