Zoekformulier

Astma Fonds breidt proef met longpunt uit

Het Astma Fonds begint dit jaar maandelijkse bijeenkomsten voor longpatiënten en hun omgeving in heel Nederland.

Na een succesvolle proef in Groningen kunnen ook in de rest van het land patiënten, familie, vrienden, mantelzorgers en andere belangstellenden binnenkort naar zogenoemde longpunten.Het Astma Fonds wil dit jaar twintig longpunten beginnen, liet het fonds woensdag weten.

Het project in Groningen werd juni vorig jaar afgetrapt en liep vanaf september maandelijks. ''Daarbij hebben we kritisch gekeken naar de formule. Deelnemers in Groningen hebben goede ervaringen met de bijeenkomsten en voor velen is de maandelijke bijeenkomst vaste prik geworden'', aldus een woordvoerder.

Longpunt
Op het longpunt kwamen elke keer tussen de veertig en vijftig mensen af, ''een hoog aantal voor dergelijke bijeenkomsten'', aldus de zegsman. ''Een op de drie was elke keer nieuw. Daardoor zien we dat we voorzien in een behoefte.''Voor de bijeenkomsten worden ook deskundigen als diëtisten, fysiotherapeuten of longartsen uitgenodigd en daarin zit een deel van het succes, volgens het Astma Fonds. Maar vooral de informele sfeer van de bijeenkomsten zorgt voor het succes. ''Een informele sfeer maakt alles bespreekbaar, waardoor we nieuwe inzichten krijgen.''

Vaste plek
Volgens directeur Michael Rutgers zijn patiënten blij dat ze een vaste plek hebben voor goede informatie en tips. Daardoor voelen ze zich sterker en hoeven ze volgens de directeur minder een beroep te doen op de zorg. In Nederland hebben volgens het fonds ruim een miljoen mensen een chronische longziekte.

Datum: 16 februari 2011

Bron: ANP

Lees meer artikelen