Zoekformulier

Tien weken verlof zodra couveusekind thuis is

Moeders van couveusekinderen die langer dan een week in het ziekenhuis verblijven, krijgen de zekerheid dat ze tien weken zwangerschapsverlof hebben zodra de baby thuis is. Dat heeft minister Henk Kamp (Sociale Zaken) woensdag bekendgemaakt bij RTL Nieuws.

Het standaard zwangerschaps- en bevallingsverlof telt minstens zestien weken, waarvan minimaal tien weken na de bevalling. Kamp wil een einde maken aan onzekerheid bij moeders met een pasgeboren baby in het ziekenhuis over hoeveel verlof ze heeft als haar kindje thuiskomt.

De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen had in 2008 bij toenmalig minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) hierover aan de bel getrokken. Donner had toen al duidelijk gemaakt het niet wenselijk te achten dat het ziekenhuisverblijf bij een te vroeg geboren kind of bij medische complicaties rond de bevalling de verlofperiode geheel kan opslokken.

Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA zei in een eerste reactie blij te zijn dat Kamp het beleid van zijn voorganger doorzet, maar hij is nog niet tevreden. Van Hijum heeft afgelopen jaren diverse malen aangedrongen op een verruiming van het verlof voor (aanstaande) moeders bij zwangerschappen en bevallingen waar sprake is van medische complicaties.

Zo vroeg de CDA'er eind vorig jaar bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken in de Kamer om standaard extra verlof voor vrouwen die in verwachting zijn van meerlingen. Daarbij komt vaak extra zorg kijken, is er sprake van te vroeg geboren kinderen en complicaties. Kamp hield dit toen af. Van Hijum overweegt nu een amendement in te dienen om (aanstaande) moeders van bijvoorbeeld een tweeling ook ruimer verlof toe te kennen.

Datum: 16 februari 2011

Bron: ANP

Lees meer artikelen