Zoekformulier

Lage bloedsuiker is goed voor hersenen

Zelfs bij mensen die geen last hebben van diabetes, zorgt een hoog bloedsuikergehalte vaker voor geheugenproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.  

Bij het onderzoek, uitgevoerd door het Duitse universiteitskliniek Charité in Berlijn, waren 141 mensen betrokken met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar. Ze hadden geen diabetes of prediabetes. Ook mensen met overgewicht, overmatig alcoholgebruik en cognitieve problemen werden uitgesloten van het onderzoek.

De onderzoekers testten het geheugen van de deelnemers en maten het bloedglucosegehalte. De deelnemers ondergingen ook een hersenscan zodat de grootte van de hippocampus gemeten kon worden. De hippocampus speelt een belangrijke rol bij het geheugen.

Mensen met een laag bloedsuikergehalte scoorden over het algemeen beter op de geheugentest. Bij een test werd de deelnemers gevraagd om een lijst van vijftien woorden gedurende dertig minuten te onthouden. De onderzoekers vonden een verband tussen een hoge bloedsuiker en minder onthouden woorden. De hippocampus van de deelnemers met een hoog bloedsuikergehalte was ook kleiner.

"Ons onderzoek suggereert dat zelfs voor mensen waarbij de bloedsuiker binnen de norm valt, het verlagen van het bloedsuikergehalte een veelbelovende strategie kan zijn om geheugenproblemen te voorkomen als ze ouder worden", aldus onderzoeker Agnes Flöel. "Je kunt hierbij denken aan gezonde voeding en voldoende bewegen. Of dit helpt, zullen we moeten testen."

Datum: 24 oktober 2013

Bron: Gezondheidsnet

Lees meer artikelen