Zoekformulier

Nieuw middel tegen hepatitis C veilig bevonden

Een nieuw middel tegen de leverziekte hepatitits C is veilig bevonden in de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Bloomberg dinsdag (Amerikaanse tijd) naar aanleiding van meldingen van Amerikaanse toezichtshouders op de gezondheidszorg.

Hepatitis C kan leiden tot onder andere levercirrose, en wordt verspreid door besmet bloed of lichaamssappen, met name door gemeenschappelijk gebruik van besmette naalden. Het middel simeprevir, ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson en het Zweedse Medivir, werd in een cocktail met de medicijnen interferon and ribavirin toegediend aan hepatitis-C-patiënten die nooit eerder voor hun aandoening werden behandeld.

Bij 80 procent van hen bleek de ziekte na twaalf weken niet meer aantoonbaar te zijn in het bloed. Van de mensen die slechts de twee andere medicijnen uit de cocktail toegediend kregen, bleek dat bij slechts 50 procent het geval te zijn. Bij degenen die al eerder waren behandeld, behaalde 79 procent deze score, vergeleken met 37 procent die alleen de oudere medicijnen kreeg.

Mutatie
Het middel zou volgens Johnson & Johnson verder de behandeltijd voor mensen met genotype 1-hepatitis halveren. Daarentegen zou het middel bij een bepaalde genetische mutatie binnen genotype 1, Q80K-polymorfisme, niet zo effectief zijn.

Op 27 november zal in de VS worden beslist of het middel ook op de markt zal worden gebracht.

Datum: 23 oktober 2013

Bron: NU.nl

Lees meer artikelen