Zoekformulier

Vuile lucht officieel kankerverwekkend

Vervuilde buitenlucht die we inademen is officieel geclassificeerd als veroorzaker van longkanker. Dat heeft het kankerinstituut IARC van de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN donderdag bekendgemaakt.

Alleen al in 2010 waren zo'n 223.000 dodelijke gevallen van longkanker te wijten aan vervuilde lucht, blijkt uit gegevens van het instituut. Luchtverontreiniging is zelfs een van de belangrijkste milieu-oorzaken van kankersterfgevallen in het algemeen.

Volgens het instituut is er voldoende bewijs dat vervuilde lucht longkanker veroorzaakt. Experts hebben daarvoor een grondige evaluatie gemaakt van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken. De lucht die de meeste mensen inademen is vervuild met een gecompliceerd mengsel van kankerverwekkende stoffen", zegt Kurt Straif, hoofd van de afdeling bij het IARC die carcinogenen evalueert. Luchtvervuiling is 'de belangrijkste omgevingscarcinogeen', nog erger dan de sigaretten- of sigarenrook van een ander.

Dieseldampen
Het IARC bestempelde eerder al componenten van vervuilde lucht als kankerverwekkend, zoals dieseldampen, maar nu wordt voor het eerst luchtvervuiling zelf als carcinogeen beoordeeld. Het gaat vooral om fijnstof, dat diep in de longen komt.

Het risico voor het individu is klein, maar de voornaamste bronnen van luchtvervuiling zijn volgens Straif wijdverspreid, zoals transport, elektriciteitscentrales en uitstoot van industrie of landbouw. "Dit zijn zaken die voor het individu lastig te vermijden zijn", zei Straif. "Maar als ik langs een weg loop waar zware vervuiling is door dieseluitstoot, probeer ik een stukje verder van de kant te lopen."

220.000
Volgens het IARC waren er in 2010 in de wereld meer dan 220 duizend sterfgevallen aan longkanker waar een verband was met luchtvervuiling. Het bureau zegt dat er ook een iets verhoogd risico is op blaaskanker.

Volgens Straif zijn er dramatische verschillen in luchtkwaliteit tussen stedelijke gebieden in de wereld. De meest vervuilde metropolen bevinden zich in China en India. Inwoners dragen vaak neus- en mondmaskers om zichzelf te beschermen. Dat helpt wel iets, zegt Straif, maar er is ook collectieve internationale actie van regeringen nodig om de luchtkwaliteit te verbeteren.

"Mensen kunnen zeker bijdragen door bijvoorbeeld geen zware dieselauto te rijden, maar dit vereist veel breder beleid door nationale en internationale autoriteiten."

Factoren
De kans dat iemand kanker krijgt hangt van een groot aantal factoren af, zoals erfelijke aanleg, blootstelling aan gevaarlijke stoffen en leefstijl. Francesca Dominici, hoogleraar aan de School of Public Health van de Harvard Universiteit en niet betrokken bij het IARC-panel van experts, pleit voor een gerichter onderzoek naar welke vervuilingscomponenten het dodelijkst zijn.

Datum: 17 oktober 2013

Bron: ANP/Novum

Lees meer artikelen