Zoekformulier

Artsen schieten tekort bij stervensbegeleiding

Artsen schieten schieten tekort bij het verlenen van palliatieve zorg bij patiënten die op sterven liggen. Het zou ontbreken aan kennis en ervaring. Dat meldt de Volkskrant dinsdag op basis van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)

Bij palliatieve sedatie wordt het bewustzijn van patiënten verlaagd, om het lijden bij het sterven te verminderen. De methode komt steeds vaker voor, stelt de krant: inmiddels zou de behandeling bij ongeveer 12,5 procent van de sterfgevallen gebruikt worden.

De behandeling mag pas worden gestart wanneer de patiënt nog ongeveer twee weken te leven heeft, maar er wordt vaak al eerder aan de sedatie begonnen, stelt de krant. Ook zou de methode soms gebruikt worden als verkapte vorm van euthanasie en voelen artsen zich onder druk gezet door de families.

De behandeling zou bovendien vaak door de meest onervaren artsen worden uitgevoerd. De palliatieve zorg zou per jaar bij zo'n 1.700 gevallen fout gaan, stelt hoogleraar Agnes van der Heijde in de Volkskrant.

Het IKNL stelt dat de misstanden zorgen voor "onnodig lijden" zorgen, en soms tot traumatische ervaringen voor de nabestaanden leidt. Volgens Marlies Jansen-Landheer van het IKNL ontbreekt er nog altijd een "strak protocol", en is het dan ook tijd voor professionalisering.

Datum: 8 oktober 2013

Bron: NU.nl

Lees meer artikelen