Zoekformulier

Vogelgriep voor het eerst overgedragen van mens op mens

Wetenschappers hebben voor het eerst een geval van de vogelgriep ontdekt waarbij het virus van mens op mens is overgedragen. Dat meldt de BBC op basis van het medische tijdschrift de British Medical Journal.

Volgens het tijdschrift raakte de 32-jarige vrouw besmet met het H7N9-virus toen zij voor haar vader zorgde, die het virus had opgelopen na een bezoek aan een pluimveemarkt. Beiden overleden later. Voor zover bekend heeft de man verder niemand besmet.

Tot dusver raakten de meeste mensen besmet na contact met levend pluimvee. Volgens de onderzoekers is de vrouw echter niet in aanraking geweest met kippen of andere vogels, en vertoonde ze zes dagen nadat ze voor het laatst bij haar vader was de eerste symptomen.

De wetenschappers benadrukken dat dit niet betekent dat het virus heel gemakkelijk van mens op mens overgedragen kan worden. Waakzaamheid is echter geborgen. De ontdekking onderstreept volgens de wetenschappers dat dit virus de potentie heeft om zich wereldwijd te verspreiden, maar zover is het nu nog niet.

Een vorige versie van de vogelgriep, H5N1, sprong eerder al over van cavia op cavia.

Datum: 7 augustus 2013

Bron: NU.nl

Lees meer artikelen