Zoekformulier

Test geeft duidelijkheid over risico borstkankergen

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam hebben een test ontwikkeld die meer duidelijkheid geeft over de risico's van tot dusverre onbegrepen varianten van een borstkankergen. Daarmee hebben patiënten en families eerder duidelijkheid over welke genvarianten ziek maken en kunnen artsen gerichter behandelen.

Genetici van het Amsterdamse ziekenhuis ontwikkelden de test die zich richt op varianten van het zogeheten BRCA-gen. Van de meeste varianten is bekend of ze het risico op kanker wel of niet verhogen, maar van tien procent is dat onduidelijk. De onderzoekers slaagden erin van 74 van deze onbekende varianten het risico te bepalen.

In Nederland en België worden deze onbekende genvarianten ieder jaar in twintig families aangetroffen. Tot dusverre werden de risico's ervan bepaald door het in kaart brengen van familiegegevens.

Controle
Volgens onderzoeker Jos Jonkers is de test van groot belang voor de families waarin deze varianten voorkomen. "Dit is belangrijk voor het nemen van beslissingen over controles en eventuele preventieve operaties", aldus Jonkers in een verklaring. De test is nu nog alleen in onderzoeksverband beschikbaar.

De onderzoeksresultaten verschijnen deze week in het tijdschrift Cancer Discovery.

Datum: 17 juli 2013

Bron: Novum

Lees meer artikelen