Zoekformulier

Risico op dementie afgelopen 20 jaar gedaald

Een nieuwe Zweedse studie toont aan dat het risico op het ontwikkelen van dementie in de afgelopen 20 jaar is gedaald. Dit in tegenstellig tot wat eerder werd aangenomen. De studie is gepubliceerd in the journal Neurology.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van SNAC-K, een lopende studie over veroudering en gezondheid die in 1987 van start is gegaan. De studie omvatte meer dan 3.000 personen van 75 jaar en ouder.

Van de deelnemers werden 523 personen gediagnosticeerd met een vorm van dementie. Alle deelnemers aan de studie werden beoordeeld door een verpleegkundige, een arts en een psycholoog.

Stabiel
Uit het onderzoek blijkt dat het aantal gevallen van dementie bij zowel mannen als vrouwen in alle leeftijdsgroepen na de leeftijd van 75 jaar gedurende de gehele onderzoeksperiode stabiel was. Dit ondanks het feit dat de overlevingskansen van mensen met dementie sinds het einde van 1980 zijn toegenomen.
Dit betekent dat het totale risico op dementie gedurende de periode gedaald moet zijn, dankzij preventie en betere behandeling van cardiovasculaire ziekten.

Hart- en vaatziekten
Hoogleraar Chengxuan Qiu van de Aging Research Center zegt: “We weten dat hart -en vaatziekten belangrijke risicofactoren zijn voor dementie. Gezondheidschecks en preventie van hart -en vaatziekten zijn in Zweden aanzienlijk verbeterd, en we zien nu wat voor invloed dit heeft op het risico op het ontwikkelen van dementie”.

Datum: 19 april 2013

Bron: NU.nl/Healthylives

Lees meer artikelen