Zoekformulier

Nieuwe behandeling zorgt voor beter heling littekens

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft een nieuwe behandelmethode ontdekt om ervoor te zorgen dat de huid na brandwonden- en reconstructieve chirurgie in betere conditie blijft.

Volgens littekenspecialist Paul van Zuijlen was lange tijd niet duidelijk hoe de structuur onder de huid eruit zag en hoe de kleine bloedvaten liepen. "Hierdoor kon het gebeuren dat belangrijke
bloedvaten onder de huid werden doorgesneden en afstierven met alle gevolgen van dien.

Ik bedacht me dat een echo mogelijk uitkomst kon bieden en zette in samenwerking met onze afdeling Radiologie de apparatuur in voor de operatie." "Met succes. Ik kon gerichter snijden en ik zag dat de huid beter hechtte en er minder problemen waren met de heling".

Betere Hechting
Van Zuijlen ziet een belangrijk voordeel van de techniek weggelegd voor mensen met brandwonden. "Bij een grote wond waar een nieuw stuk huid voor nodig is, wordt in veel gevallen elders uit het lichaam een gezond deel van de huid weggesneden om die aan te brengen op de wond."

"Door gericht te snijden zie je dat deze huid zich veel beter hecht en er minder complicaties zijn. Inmiddels hebben wij een groot aantal patiënten succesvol geopereerd en zijn wij buitengewoon blij met het nieuwe inzicht". Ook zet Van Zuijlen de techniek geregeld in op de gespecialiseerde Littekenpoli, waar zich patiënten melden met allerhande littekens.

Datum: 19 april 2013

Bron: Gezondheidsnet

Lees meer artikelen