Zoekformulier

Meer aandacht voor jongeren met psoriasis

Jongeren hebben waarschijnlijk net zo vaak last van psoriasis als ouderen, maar bezoeken veel minder vaak een specialist voor behandeling van deze chronische huidziekte.

Dermatoloog Bing Thio, verbonden aan het Rotterdamse Erasmus MC, vreest dat jongeren zich schamen voor de ziekte en daarom niet naar een arts gaan. Met het opzetten van een website en een onderzoek hoopt hij patiënten tussen 15 en 40 jaar beter te kunnen behandelen.

''We veronderstellen dat psoriasis bij jongeren en ouderen evenveel voorkomt, maar zeker weten doen we het niet", aldus Thio. Op zijn website roept hij jongeren op een vragenlijst over de ziekte in te vullen. ''Op die manier wil ik inventariseren hoe het leeft onder jonge mensen. Dan kunnen we er ook wat aan doen. De huidziekte is namelijk heel goed te behandelen."

Schaamte
Schaamte is een belangrijk punt, denkt Thio. ''Een mooie huid is belangrijk, zeker voor jongeren", zegt de arts. ''Over rode plekken op je huid of schilfers op je hoofd durven ze niet te praten. En ik hoor ook wel eens dat huisartsen zeggen dat ze er maar mee moeten leren leven.’’

De website www.faceup.nl is vanaf dinsdag te bezoeken. In het najaar hoopt Thio zijn onderzoek afgerond te hebben.

2 procent
Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke huidziekte, die naar schatting bij 2 procent van de Nederlandse bevolking voorkomt. Waarschijnlijk hebben dus meer dan 300.000 Nederlanders deze ziekte. Twee derde van hen heeft een milde vorm.

Datum: 26 maart 2013

Bron: ANP

Lees meer artikelen