Zoekformulier

Mogelijke SARS-variant overgebracht van mens op mens

Een mysterieus virus dat verwant zou zijn aan SARS wordt mogelijk overgebracht van mens op mens. Dat hebben de Britse gezondheidsautoriteiten woensdag gezegd. Wereldwijd zijn inmiddels elf besmettingen bekend.

De elfde besmetting werd dinsdag vastgesteld. De patiënt is waarschijnlijk besmet door een familielid. Het nieuwe virus werd vorig jaar voor het eerst aangetroffen in het Midden-Oosten en tien mensen die besmet zijn geraakt zijn allemaal in het Midden-Oosten geweest.

De elfde patiënt is daar echter nooit geweest, maar had wel lichamelijk contact met iemand die het virus bij zich droeg. De patiënt ligt nu op de intensive care van een ziekenhuis in Birmingham.

Aanwijzingen
Volgens de gezondheidsautoriteiten zijn er 'sterke aanwijzingen' voor overdracht van mens op mens. Het risico voor de volksgezondheid wordt vooralsnog als laag gezien. Het is niet bekend hoe ernstig het nieuwe virus precies is.

Het gaat om een coronavirus, de veroorzaker van verkoudheid en SARS. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schrijft op zijn website dat het virus ernstige luchtwegklachten, gepaard met hoge koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen kan veroorzaken.

Datum: 13 februari 2012

Bron: Novum

Lees meer artikelen