Zoekformulier

Verband tussen migraine en hartaanval

Vrouwen die regelmatig last hebben van migraine met aura lopen een verhoogd risico op een hartaanval. Daarbij hebben ze een grotere kans op bloedproppen als ze bepaalde anticonceptie gebruiken. Dat blijkt uit twee studies die zijn gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology in San Diego.

Migraine met aura wordt vaak voorafgegaan door lichtflitsen, stemmings-, geur- en smaakveranderingen en tintelingen in de handen of het gezicht. Ongeveer een op de vier mensen met migraine heeft deze vorm.

Hartaanval
In het eerste onderzoek onder ruim 28.000 vrouwen door het Brigham Woman's Hospital, bleek dat er verband was tussen de migraine met aura en een hartaanval bij vrouwen op middelbare leeftijd en ouder. Na een hoge bloeddruk, was migraine met aura de grootste risicofactor voor een hartaanval of beroerte. Groter dan bijvoorbeeld erfelijkheid, diabetes en roken.

Bloedstolsels
De tweede studie liet zien dat vrouwen met migraine die hormonale anticonceptie -zowel nieuwe als oudere middelen - gebruikten een grotere kans hadden op gevaarlijke bloedstolsels. Bij vrouwen met migraine met aura was dit risico het hoogst.

Voor dit onderzoek bestudeerden wetenschappers 145.000 vrouwen.

Datum: 16 januari 2013

Bron: Gezondheidsnet

Lees meer artikelen