Zoekformulier

Buikvet verhoogt risico botontkalking bij mannen

Buikvet is een belangrijke risicofactor voor botverlies en afgenomen botsterkte bij mannen. Dat presenteerden onderzoekers op de jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of North America.

"Het is belangrijk dat mannen zich bewust zijn dat buikvet niet alleen de kans op hart- en vaatziekten en diabetes vergroot, maar ook de kans op osteoporose", vertelt Miriam Bredella van het Massachusetts General Hospital. "De meeste studies naar osteoporose zijn gericht op vrouwen. Er werd altijd gedacht dat mannen redelijk beschermd zijn tegen botontkalking. Maar dit geldt niet voor mannen met overgewicht."

Onderzoek
Bredella bestudeerde samen met haar collega's 35 mannen met obesitas met een gemiddelde leeftijd van 34 en een BMI van 36,5. De mannen ondergingen een CT-scan van de buik en dij, zodat de vet- en spiermassa bepaald kon worden. Daarnaast werd met een speciale CT-scan en een rekenmethode (de eindige-elementenmethode) de botsterkte en de kans op botbreuken bepaald.

"Deze rekenmethode wordt vooral gebruikt om de sterkte van materialen voor vliegtuigen en bruggen te bepalen. Het helpt je te bepalen wanneer een bepaald materiaal zal buigen of breken en hoeveel kracht daarvoor nodig is", legt Bredella uit.

Botdichtheid
Volgens de onderzoeker was het geen verrassing dat buikvet schadelijk is voor de botdichtheid bij mannen met overgewicht. "Opvallend was wel dat mannen met veel buikvet een beduidend lagere botsterkte hadden dan mannen zonder buikje, maar met hetzelfde BMI."

Datum: 29 november 2012

Bron: Gezondheidsnet

Lees meer artikelen