Zoekformulier

Steeds meer mensen hebben kruidenallergie

Steeds meer mensen hebben last van een kruidenallergie. Dit komt doordat er steeds vaker kruiden in cosmetica en voedingsmiddelen gebruikt worden. Dat stellen wetenschappers van de American College of Allergy, Asthma and Immunology vandaag in een presentatie tijdens de jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst.

Volgens hen heeft zo’n 2 tot 3 procent van de bevolking hier al last van. Voor mensen met een kruidenallergie is het moeilijk om contact met kruiden te vermijden. In veel parfums wordt bijvoorbeeld vanille verwerkt, en ook in veel soorten make-up zitten kruiden om de geur te verbeteren.

Mensen met een kruidenallergie moeten goed op de etiketten van voedingsmiddelen letten. De wetenschappers van het ACAAI schatten dat zo’n 2 procent van de voedselallergieën eigenlijk door een kruidenallergie komt.

Vrouwen
Volgens de wetenschappers zijn er veel mensen met een kruidenallergie die nog niet de goede diagnose hebben gekregen. Dit komt doordat er geen betrouwbare huidtesten of bloedtesten zijn voor allergieën. Vrouwen hebben door het gebruik van cosmetica meer kans op een kruidenallergie dan mannen.

Ook geldt dat hoe pittiger het kruid, hoe hoger de kans is op een allergie. Berkenpollen en bijvoet zijn kruiden met de meeste risico. Kruiden waar vaak een allergie voor wordt ontwikkeld zijn kaneel en knoflook, maar ook zwarte peper en vanille kunnen een allergische reactie opwekken. Mensen die meer met de kruiden te maken hebben, zoals bijvoorbeeld koks, lopen een grotere kans op allergie.

Datum: 8 november 2012

Bron: NU.nl

Lees meer artikelen