Zoekformulier

Beroerte steeds vaker op jonge leeftijd

Hoewel een beroerte vaker voorkomt bij oudere mensen, zien wetenschappers de aandoening ook steeds meer bij mensen onder de 55 jaar.

"En het wordt alleen maar erger", vertelt onderzoeker Brett Kissela. Het aantal beroertes bij mensen onder de 55 jaar, nam volgens de onderzoeker van de University of Cincinnati toe van 13 procent in 1993 tot 19 procent in 2005.

Kissela: "Op basis van dit onderzoek kunnen we niet verklaren waarom dit gebeurt, maar misschien speelt de blootstelling aan meer risicofactoren hier een rol in." Overgewicht, diabetes en een hoge bloeddruk komen steeds vaker voor bij jongere mensen. Dit zijn allemaal risicofactoren voor een beroerte. Betere diagnostische methodes noemt Kissela ook als een mogelijke verklaring.

17 ziekenhuizen
Voor het onderzoek keek Kissela samen met zijn collega's naar de gegevens van 17 ziekenhuizen in de Verenigde Staten. De gemiddelde leeftijd van patiënten met een beroerte was in 1993 71 jaar en in 2005 69. Opvallend was dat het aantal beroertes bij mensen boven de 55 jaar afnam, terwijl het aantal beroertes bij de jongere mensen juist toenam.

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

Datum: 11 oktober 2012

Bron: Gezondheidsnet

Lees meer artikelen