Zoekformulier

Vrouwen meer kans op bijwerking medicijnen

Vrouwen hebben een grotere kans op bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen. Het verschil tussen hen is het grootst bij medicijnen tegen hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoek van Eline Rodenburg van het Erasmus MC.

Vrouwen blijken bij het gebruik van plaspillen tegen een hoge bloeddruk een vier keer hoger risico te lopen op bijwerkingen die zo ernstig zijn dat een ziekenhuisopname nodig is.

Bloedverdunners
Jaarlijks komen in Nederland zo'n 7000 patiënten in het ziekenhuis terecht door bijwerkingen van medicijnen. Rodenburg analyseerde duizenden opnamen die het gevolg waren van bijwerkingen. Zij ontdekte dat een derde van deze ziekenhuisopnamen komt door bijwerkingen van geneesmiddelen tegen hart- en vaatziekten.

Vrouwen hebben daarbij een grotere kans op bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen. Bij de helft van de bijwerkingen van geneesmiddelen tegen hart- en vaatziekten gaat het om bloedverdunners. Bij een kleine groep gaat het om middelen tegen bepaalde hartritmestoornissen. "Deze medicijnen bestaan al jaren, maar het zou niet zo moeten zijn dat artsen hierdoor minder alert zijn op bijwerkingen. Het is belangrijk dat zij factoren zoals het geslacht en persoonlijke verschillen hierbij in het oog houden.", aldus Rodenburg.

Controles
De onderzoekster pleit ervoor dat patiënten met een verhoogd risico zich laten controleren op het zoutgehalte in hun bloed. "Het gaat om tachtig plussers. Of zeventig plussers die plaspillen gebruiken in combinatie met bepaalde geneesmiddelen. Ook patiënten die daarbij hart- of nierklachten hebben lopen verhoogd risico. Deze controles kunnen voorkomen dat patiënten in het ziekenhuis terecht komen."

Datum: 18 september 2012

Bron: Gezondheidsnet

Lees meer artikelen